Terroir

De wijngaard met een oppervlakte van 2,5 ha is gelegen aan het Krindaal, een kronkelende doorgaande weg van De Plank naar Sint Martensvoeren. De zonovergoten zuidhelling, aan de noordzijde omzoomd door een dichte bosrand, zorgt voor een ideale situering van deze wijngaard.

Niet alleen de ligging, maar ook de bodem van silex en kalkzandsteen is optimaal geschikt voor wijnbouw. Dezelfde soort bodem vind je terug in bijvoorbeeld Champagne en Chablis en werd 70 miljoen jaar geleden gevormd in de toenmalige zee die hier te vinden was. Door opstuwing is deze kalklaag omhoog gekomen tot aan het bodemoppervlak. In de wijngaard zijn fossielen van zee-egels, koraal en pijlstaartinktvissen (belemnieten) terug te vinden als stille getuigen van deze zee. De kalklaag is bedekt door slechts een dunne laag vruchtbare löss.

Hier staan de druivenrassen Pinot Gris, Pinot Blanc, Auxerrois, Chardonnay en kleine aantallen Riesling, Pinot Noir, Muscat Ottonel en Gewürztraminer. De 25 jaar oude druivenstokken staan met hun “voeten” in deze stenige kalkbodem. Vandaar de zuivere minerale smaak die kenmerkend is voor de wijnen van Pietershof.

De druiven worden geteeld op één van de mooiste terroirs van België, een prachtige, kalkrijke helling in de Voerstreek. Het bos bovenaan de helling houdt koude winden uit het noorden tegen.

Terroir

The 2.5-hectare vineyard is located on Krindaal, a winding through road from De Plank to Sint Martensvoeren. The sun-drenched southern slope, bordered on the north side by a dense forest edge, makes it an ideal situation for this vineyard.

Not only the location, but also the soil of flint and limestone is optimally suited to viticulture. The same type of soil can be found in Champagne and Chablis, for example, and was formed 70 million years ago in the then sea that was found here. Upwelling caused this limestone layer to rise to the soil surface. In the vineyard, fossils of sea urchins, coral and squid (belemnites) can be found as silent witnesses of this sea. The limestone layer is covered by only a thin layer of fertile loess.

Here we grow the grape varieties Pinot Gris, Pinot Blanc, Auxerrois, Chardonnay and small numbers of Riesling, Pinot Noir, Muscat Ottonel and Gewürztraminer. The 25-year-old vines stand with their ‘feet’ in this stony limestone soil. Hence the pure mineral flavour that characterises the Pietershof's wines.

The grapes are grown on one of Belgium's most beautiful terroirs, a beautiful, chalky slope in the Voerstreek. The forest at the top of the slope blocks cold winds from the north.